Jumaat, 14 November 2014

Doa-Doa Sewaktu Mengambil Peperiksaan

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

.
Dalam menghadapi musim peperiksaan ini, berikut disediakan doa-doa khusus di dewan peperiksaan bagi para pelajar terutamanya yang akan menduduki peperiksaan penting seperti UPSR, PMR, SPM, STPM, STAM, MUET, MATRIKULASI, IPT dan peperiksaan jabatan serta pekerjaan.
.

Doa Sewaktu Berada Kelas / Dewan Peperiksaan

.
Disarankan supaya doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:
.
.
1)  Doa Sebelum Masuk Kelas / Dewan Peperiksaan
.
.
2)  Doa Ketika Memasuki Dewan Peperiksaan
.
.
3)  Ketika Menerima Kertas Soalan
Atau:
4)  Ketika Menerima Kertas Soalan II
.
.
5)  Doa Sebelum Menjawab Soalan Peperiksaan
Sebelum mula menjawab soalan peperiksaan dan sebagainya, bolehlah dimulakan dengan membaca potongan doa dari ayat Al-Quran berikut. Insyallah, segala yang dilakukan akan mudah diingat dan mendapat keberkatan Allah SWT.
.
.
6)  Doa Apabila Terlupa Ketika Menjawab Soalan
Atau:
7)  Doa Jika Terlupa Jawapan
.
.
8)  Doa Ketika Buntu Menjawab Soalan
Atau:
9)  Doa Ketika Sukar Menjawab Soalan
.
.
10)  Setelah selesai menjawab bacalah doa mohon agar beroleh kejayaan;
 .
.
Kepada semua calon yang berjuang di dalam kelas dan dewan peperiksaan… Semoga Allah SWT memberikan ketenangan, dipermudahkan segala urusan dan proses mengingat, dapat menjawab dengan baik dan menepati kehendak soalan seterusnya diberikan kejayaan cemerlang di dunia dan akhirat. InsyaAllah…
.
.
والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)
.
.
وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه
.

Doa-Doa untuk menghadapi peperiksaan

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada para Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih.”


Doa sebelum masuk ke dalam kelas atau dewan peperiksaan:

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا
“Ya Allah, persiapkanlah kami akan urusan kami dengan petunjuk-Mu.”


Doa apabila terlupa ketika menjawab soalan:


سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ
“Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lupa. Wahai Tuhanku, ingatkanlah daku apa-apa yang kulupa.”


Doa memohon kejayaan cemerlang:

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ
“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh.”

Spesifikasi No Plat Kenderaan - JPJ



3 Bentuk Plat Nombor Pendaftaran Kenderaan yang dibenarkan
  1. Huruf dan nombor berwarna putih yang dilekatkan atau di'embossed' atas bingkai hitam.
  2. Huruf dan nombor berwarna putih yang dilekatkan atau di'embossed' atas bingkai berwarna merah bagi kenderaan kedutaan , PBB dan International Natural Rubber Association.
  3. Huruf dan nombor berwarna hitam yang di'embossed' atas bingkai berwarna putih bagi teksi atau kereta sewa.

Contoh-contoh Ukuran Plat Kenderaan


PLATE02
 

Lokasi Roadblock Dan Speed Trap Oleh JPJ Dan Polis












Info roadblock JPJ dan PDRM.. Berhati-hati di jalanraya..
Arah Utara (Dari KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)
PLUS Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit SedenakPLUS Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit BangiNKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit HicomELITE
(Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 32- Km
2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ4- Km 10 sebelum exit USJ
JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint / NOUVELLE HOTEL
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro CherasFlyingg Airbone.

TIP MENGHAFAL DENGAN PANTAS DAN BERKESAN

Teknik menghafal dengan berkesan. Menghafal perlukan daya ingatan yang kuat. Jadi untuk kita menghafal dengan baik kita perlu melatih daya ingatan kita agar jadi lebih kuat. Nampak mudah tapi susah juga kan, tapi tiada perkara yang susah selagi kita berusaha dengan tekun.
Perkara yang selalu kita terapkan dalam menghafal adalah faham. Kita perlu faham terlebih dahulu apa yang sahaja subjek yang ingin kita hafal. Ini akan membuatkan kita lebih senang untuk mengingati setiap fakta yang kita hafal.
Elemen dalam menghafal adalah input -> simpan -> output. Input adalah nota atau apa sahaja subjek yang ingin kita hafal, jadi cara input adalah membaca. Selepas menbaca kita akan simpan di dalam kotak memori kita di dalam otak kita. Dan akhir sekali adalah output, dimana kita perlu keluarkan balik apa yang kita baca tadi semula.

Teknik Menghafal Berkesan

Teknik yang kita guna adalah baca, ingat, gambarkan dan tulis.
1. Baca dengan kuat sehingga kita dapat dengar. Disini peringkat input, deria yang kita boleh guna sekarang adalah mata dan telinga. Jadi input kita lebih besar jika menggunakan dua deria untuk di muat naik ke dalam kotak memori kita.
2. Baca dan hafal. Cuba fahamkan apa yang kita baca. Baca dan ingat setiap patah perkataan. Buat sedikit demi sedikit, cuba hafal cuma satu baris ayat terlebih dahulu. 
3. Pejam mata atau tutup nota tadi dan cuba ulangan balik apa yang kita hafal. Jika kita terlupa, buka balik nota dan hafal semula. 
4. Semasa pejam mata cuba bayangkan nota atau ayat yang kita baca tadi, ini juga salah satu teknik menghafal yang berkesan. Sebab ingatan kita lebih kuat di dalam bentuk gambar.
5. Selepas kita berasa yakin, tutup nota dan cuba tulis semula apa yang kita hafal tadi. Jika masih ada nota yang kita terlupa, buka balik nota dan hafal balik. Dan akhir sekali cuba tulis semula apa yang kita hafal. Disini kita akan melatih otak kita untuk membuat recall balik terhadap apa yang kita baca dan hafal.

Selain itu kita juga boleh amalkan banyak tip dan cara untuk kuatkan ingatan. Baik dari segi permakanan dan juga teknik melatih otak kita untuk menguatkan daya ingatan.

Insyallah ... Semoga kita semua mendapat manfaat..AMIN.. 

TEMPAT MENARIK DI MALAYSIA MENGIKUT NEGERI


              TEMPAT MENARIK DI KELANTAN  

          -  Pantai Tok Bali
          -  Pantai Sabak
          -  Air Terjun Gunung Stong
          -  Pantai Cahaya Bulan
          -  Nasi Ulam Cikgu
          -  Kawasan Bebas Cukai Rantau Panjang
          -  Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor
          -  Jeram Linang di Pasir Puteh
          -  Jeram Pasu di Pasir Puteh
          -  Taman Perbandaran Tengku Anis
          -  Taman Air Splash Kota Bharu
          -  Pusat Galeri Tengku Anis
          -  Makam Tok Kenali
          -  Pantai Sri Tujuh
          -  Pantai Geting
          -  Pantai Irama Bachok
          -  Pantai Cahaya Bulan (PCB)
          -  Lata Rek di Kuala Krai
          -  Pasar Malam Flat Buluh Kubu
          -  Masjid Beijing di Rantau Panjang
          -  Muzium Negeri Kelantan
          -  Pasar Besar Siti Khatijah
          -  Pasar Malam Wakaf Che Yeh
          -  Terminal Makanan Negara (TEMAN/RTC)
          -  Bazar Tok Guru
          -  Bazar Tengku Anis
          -  Bazar Kain Batik Buluh Kubu
          -  Arked Uda
          -  Superpermarket Kota Bharu Mall (KBMALL) 
          -  Gelanggang Seni
          -  Tokong Budda Besar di Tumpat Kelantan
          -  Chinatown di Sungai Keladi (Kg. Penambang)
               senarai tempat makan di kelantan
                1. food village @ chim chum @ steamboat
                2. restoran kengsom berhampiran tesco
                3. selera cik siti, cherang kota bharu
                4. ani sup utara, kubang kerian
                5. secret recipe kb mall
                6. restoran terapung pantai sri tujoh
                7. kfc tesco lembah sireh
                8. restoran sapuroh depan wisma kota bharu
                9. restoran juwita pasir tumbuh
              10. maggi celup pengkalan kubor
              11. restoran kahfi wakaf bharu 
              12. D' Klasik White Coffe Wakaf Che Yeh
              13. Selera Ikan Bakar Wakaf Che Yeh              
            
             TEMPAT MENARIK DI TERENGGANU
         -  Pasar Besar Kedai Payang
         -  Taman Tamadun Islam (TTI)
         -  Dataran Shahbandar
         -  Pasar Cabang Tiga
         -  Chinatown Kuala Terengganu
         -  Muzium Negeri Terengganu
         -  Pantai Batu Burok
         -  Pantai Penarik
         -  Ikan Celup Tepung di Penarik (ICT)
         -  Air Terjun Sekayu
         -  Lata Tembakah
         -  La Hot Spring
         -  Tasik Kenyir
         -  Pulau Kapas
         -  Pulau Duyung
         -  Pulau Perhentian
         -  Pulau Redang
         -  Tasik Kenyir
         -  Masjid Terapaung / Masjid Kristal 
         -  Masjid Hadhari
         -  Kedai Keropok Lekor B.T.B 2209, bkt  tok beng
         -  Kedai Keropok Lekor Sedap di Mengabang Tapah
         -  Mercu Tanda Baru Pulau Warisan
         -  Santuary Penyu di Rantau Abang
             TEMPAT MENARIK DI PERLIS
         -  Padang Besar
         -  Tasik Melati
         -  Gua Kelam
         -  Tasik Tasoh
         -  Ladang Ternak Burung Unta, Beseri 
         -  Kuala Perlis
         -  Bandar Kangar
         -  Pekan Perlis
         -  Taman Ular dan Reptilia, Batu Pahat
         -  Masjid Terapung Al-Hussain
         -  Muzium Kota Kayang
         -  Hutan Lipur Bukit Ayer
            TEMPAT MENARIK DI PAHANG
         -  Cameron Highlands
         -  Genting Higlands
         -  Bukit Gambang Waterpark
         -  Bukit Fraser
         -  Pulau Tioman
         -  Gunung Senyum
         -  Pantai Balok
         -  Pantai Cherating
         -  Pantai Teluk Chempedak
         -  Taman Negara Endau Rompin
         -  Tasik Bera
         -  Gunung Tahan
         -  Air Terjun Sg. Pandan
         -  Air Terjun Chemong
            TEMPAT MENARIK DI PERAK
         -  Sungai Klah Hot Spring
         -  Pulau Pangkor
         -  Kota Belanda Pangkor
         -  Taman Rekreasi Gunung Lay
         -  Taman Negeri Royal Belum 
         -  Taman Herba Negeri Perak
         -  Kuala Kangsar Bandar Diraja
         -  Zoo Taiping Night Safari
         -  Pulau Orang Utan
         -  Bukit Merah Laketown Resort
         -  Gua Tempurung
         -  Bukit Larut
         -  Menara Condong
         -  Padang Polo
         -  Eco Park
         -  Themepark Lost World of Tambun
         -  Galeri Sultan Azlan Shah
         -  Istana Kenangan
         -  Air Terjun Ulu Kenas 
         -  Restoran Terapung Teluk Gedong
            TEMPAT MENARIK DI KEDAH
         -  The Carnival Waterpark
         -  Gunung Jerai
         -  Pantai Merdeka
         -  Pantai Tanjung Dawai
         -  Pulau Langkawi
         -  Hutan Lipur Sg. Sedim
         -  Pekan Rabu di Bandar Alor Star
         -  Air Terjun Lata Mengkuang
         -  Air Terjun Lata Seri Perigi
         -  Air Terjun Titi Hayun
         -  Air Terjun Junjung
         -  Rimba Rekreasi Batu Hampar
         -  Pantai Tengkorak
         -  Ulu Legong
         -  Pulau Sayak
         -  Candi Lembah Bujang
         -  Ladang Anggur Tasik Beris


info, melancong, tempat makan best di kelantan, tempat percutian di malaysia, tempat-tempat menarik di malaysia, tempat menarik di Malaysia, tempat percutian di malaysia,
            TEMPAT MENARIK DI PULAU PINANG
         -  Bukit Bendera
         -  Taman Rama-Rama
         -  Menara Komtar/Perangin Mall
         -  Batu Feringgi
         -  Taman Negara
         -  Taman Botani
         -  Taman Belia
         -  Tokong Ular
         -  Rumah Kelahiran P. Ramlee
         -  Muzium Negeri Pulau Pinang
         -  Masjid Kapitan Keling
         -  Padang Kota Lama
         -  Pasar Rope Walk (Hadapan Stadium Bandaraya)
         -  Pantai Seagate
         -  Tempat Lepak di hadapan Queensbay Mall
         -  Supermarket Queensbay Mall 
         -  kedai jeruk madu Pak Ali
         -  Restoran Pak Hussin Tomyam 
         -  Nasi Kandar Beratur di Kapitan Keling
         -  Nasi Kandar Immigration
         -  Laksa Janggus di Balik Pulau
         -  Hotel Bajet di Pulau Pinang : Broadway Budget Hotel 
     
            TEMPAT MENARIK DI NEGERI SEMBILAN
        
         -  Port Dickson
         -  Kawasan Rekreasi Ulu Bendul
         -  Pantai Lagun Biru
         -  PD Mini Zoo
         -  Jeram Toi
         -  Jeram Gading
         -  Wet World Air Panas Pedas
         -  Kuala Pilah
         -  Kompleks Kraf Negeri Sembilan
         -  Rembau Kristal
         -  Homestay Kampung Pelegong
         -  Muzium Tentera Darat
         -  Istana Diraja Seri Menanti
         -  Jelita Ostrich Farm
            TEMPAT MENARIK DI MELAKA 
         -  Kota A Famosa di Bandar Hilir
         -  A Famosa Wonderland di A Famosa Resort
         -  Animal Safari Wonderland di A Famosa Resort 
         -  Cowboy Town di A Famosa Resort
         -  Medan Samudera : Pusat Ole-Ole Melaka
         -  Melaka Wonderland Water Theme Park
         -  Melaka River Cruise
         -  Menara Taming Sari
         -  Supermarket Mahkota Parade
         -  Bangunan Stadhuys
         -  Masakan Baba Nyonya
         -  Menaiki Beca Berhias Melaka
         -  Jonker Street
         -  Bandar Hilir
         -  Melaka Sentral 
         -  Melaka Parade
         -  Ikan Bakar Umbai/Alai
         -  Restoran Tu Dia Bom Sup Utara
         -  Makam pahlawan Melaka
         -  Muzium Samudera 
         -  Muzium Bahtera (Muzium Kapal)
         -  Perigi hang Li Po
         -  Perkuburan Belanda
         -  Taman Budaya Melaka
         -  Zoo Melaka di Ayer Keroh
         -  Taman Mini Malaysia di Ayer Keroh
         -  Taman Buaya Melaka
         -  Kampung Morten (Rumah Merah)
         -  Hutan Rekreasi Tanjung Tuan
         -  Dataran Pahlawan
         -  Pahlawan Walk (kedai ole-ole)
         -  Taman Burung
         -  Kedai Cendol Jam Besar
         -  Coconut Shake Pantai Klebang 
         -  Pantai Klebang
         -  Tanjung Bidara 
         -  Pusat Archery di Mahkota Parade
         -  hotel bajet di Melaka  : Dream Hotel
            TEMPAT MENARIK DI JOHOR
         -  Pantai Harbour
         -  Danga Bay
         -  Zoo Johor
         -  Gunung Ledang
         -  Desaru
         -  Air Terjun Kota Tinggi
         -  Bazaar Karat
         -  Rawa Steamboat
         -  Hutan Bandar
         -  Mersing
         -  Pulau Sibu 
         -  Johor Premium Oulet (JPO)
         -  Legoland
         -  Puteri Harbour (Hello
Kitty
Town)

         -  Pantai Air Papan Mersing
         -  Telok Mahkota
       
            
TEMPAT MENARIK DI SABAH
         -  Poring Hot Spring
         -  Pedas Rafting
         -  Tanjung Simpang Mengayau
         -  Gunung Kinabalu
         -  Pulau Sipadan
         -  Taman Bukit Tawau
         -  Persisiran Trausland
         -  Bukit Payong
         -  Kinabalu National Park
         -  Kolam Air Panas Ranau
         -  Pulau Mabul
         -  Rumah Terbalik
         -  Desa Cattle (ladang lembu mesilou)
         -  Sepilok
         -  Pulau Silingan
         -  Lok Kawi
         -  Tagaluanti
         -  Sabah Tea
             TEMPAT MENARIK DI SARAWAK
        
         -  Bandar Kuching
         -  Kampong Budaya Sarawak
         -  Sri Aman (pesta benak)
         -  Gua Niah Miri
         -  Taman Negara Bako
         -  Jong Crocodile Farm
         -  Kedai Kek Lapis Dayang Salleh
         -  Gua Mulu
         -  Taman Awam Miri
         -  Miri Luak Esplaned
         -  The Grand Old Lady
             TEMPAT MENARIK DI  KUALA LUMPUR / SELANGOR
         -  KLCC      
         -  KL Tower     
         -  I-City Shah Alam
         -  Pusat Sains Negara
         -  Supermarket Pavilion
         -  Menara Tinjau
         -  Aquatic KLCC
         -  Bukit Melawati
         -  Kg. Kelip-Kelip
         -  High 5 Bread Time Museum
         -  Batu Caves di Gombak
         -  Sunway Lagoon
         -  Taman Botani Shah alam
         -  Pulau Ketam
         -  Bagan Lalang
         -  Mine's Wonderland
         -  Wet World
         -  Desa Waterpark
         -  Sungai Gabai, Hulu Langat
         -  Gold Coast Morib Resort
         -  Golden Palm Tree Resort
         -  Jalan TAR (Tunku Abdul Razak)
         -  Tanjung Harapan
         -  Tekala Waterfall
" tak perlu ke luar negara untuk melancong kalau bajet tak banyak,
dalam negara pun banyak tempat-tempat menarik! "

Tidak dinafikan Malaysia mempunyai pelbagai tempat menarik untuk kita kunjungi bersama ahli keluarga. walaupun anda mempunyai bajet yang sedikit anda tetap mampu melancong. jika pandai menyusun dan merancang awal perjalanan cuti-cuti anda.

Kalendar Cuti Umum 2015 Malaysia



Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah 2015 Malaysia
Kalendar Cuti Sekolah 2015 Malaysia
Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah 2015 Malaysia
*Kalendar cuti sekolah 2015 Malaysia di atas masih belum rasmi. Sebarang perubahan atau pindaan tertakluk pada takwim rasmi yang dikeluarkan Kementerian Pelajaran Malaysia.