Isnin, 1 April 2013

Guru Bermasalah di Sekolah Hanya 235 Guru @ 0.05% Sahaja! Guru Dah Tak Perlu Buat Tugas Pengkeranian @ Jaga Stor Sekolah?

Fuad Zarkashi Guru

Guru Bermasalah di Sekolah

Hanya 235 guru atau 0.05 peratus didapati bermasalah dan kini dimasukkan ke Jawatan Kumpulan selain disaran mendapatkan rawatan psikiatrik.
Andaikata ini hanya kes terpencil. Singkirkan sahaja guru seperti ini. Gantikan dengan bakal guru yang lebih berkaliber. Ramai lagi anak-anak muda yang diluar sana yang begitu berkobar-kobar untuk mendidik anak bangsa kita semua. Takkan masih mahu disimpan lagi guru yang bermasalah.
Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata perkembangan guru terbabit dipantau oleh pentadbir sekolah yang menyediakan laporan berkala kepada pihak berkepentingan termasuk Bahagian Psikologi dan Kaunseling kementerian. Kementerian menyediakan perkhidmatan sokongan sosial menerusi kaunselor organisasi secara berterusan bagi membantu guru yang menghadapi gangguan emosi dan mental yang serius atau terpengaruh dengan gejala tidak bermoral seperti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT).
Kadang-kadang kami terfikir. Mungkin bukan semua. Kami pasti di sini ramai guru-guru yang berprestasi baik di sini. Cuma beza guru dahulu dengan guru sekarang. Guru dahulu azamnya, cita-citanya, niatnya mahu membantu mendidik anak bangsa kita kerana mereka sudah tanamkan diri yang mana mereka benar-benar minat dalam bidang perguruan.
Realiti yang berlaku hari ini, ada kalangan guru yang terkandas dalam jurusan yang dia minat pada mulanya akhirnya memilih profesiona perguruan sebagai pilihan kdua dan terkahir. Ada juga yang tidak mendapat kerja dalam bidang yang diminati tetapi terpaksa akur dengan pelbagai tuntutan sehingga memaksa golongan seperti ini memilih profesion perguruan sebagai pilihan terakhir walaupun tidak minat sebenarnya.
Guru Bermasalah Sahsiah
Beliau menjawab soalan Senator Datuk Johari Mat pada persidangan Dewan Negara di sini yang ingin tahu bentuk pemantauan yang dilakukan kementerian terhadap guru yang bermasalah atau terpengaruh LGBT.
Kata Mohd Puad, hasil intervensi kementerian, bilangan guru yang menghadapi gangguan mental berkurangan kepada 530 orang sahaja setakat ini, berbanding 774 pada 2009 dan 747 pada 2010. Menjawab soalan tambahan Senator Jamilah Sulaiman, beliau berkata hanya 23.52 peratus guru menghadapi gangguan mental akibat stres organisasi iaitu tekanan kerja berbanding 76.47 peratus kerana faktor keturunan dan gangguan personaliti sebanyak 52.94 peratus.
Kadang-kadang sebahagian sistem pendidikan negara yang ada hari ini sudah berada di landasan yang betul. Cuma perlu digarap lagi untuk menjadi lebih baik dengan cuba mencontohi sistem pendidikan di Finland.
Guru Bermasalah Disiplin
“Dalam membantu meringankan beban guru pula, kementerian melalui jawatankuasa khas mengkaji beban tugas guru sentiasa mengambil tindakan terhadap syor-syor yang boleh dilaksanakan bagi mengurangkan beban tugas warga pendidik negara ini,” katanya.
Ini katanya termasuk menetapkan guru hanya bertugas pada hari Sabtu sahaja dan menyediakan kakitangan sokongan supaya guru tidak melakukan tugas pengkeranian atau penjagaan stor sekolah. [Sumber : Bernama]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan